ЗАЩО ПЛЕВНЕЛИЕВ ОСТАНА ГЛУХ ЗА БЪЛГАРИТЕ-БЕЖАНЦИ ОТ УКРАИНА


Таврийският българин Иван Ангелов в писмо до нашия вестник: 

Искаме да покажем на света къде е погребан нашият кан Аспарух

За радост на всички нас, създателите на първия вестник за великия български дух Велика БОЛГАРИА, той е достигнал вече до българите, които живеят на територията на Велика БОЛГАРИА в бившите страни от СССР. Един от тях спечели сърцата ни с това писмо, което предлагаме и на вас, нашите читатели. 
Ние, българите в Дунавска България, само можем да вземем пример с будния дух, който ни изпращат тезибългари с писмата и с посланията си. Те се гордеят с българския си корен. И искат да останат българи
Те искат да получат и документи, че са български граждани, но държавниците в България са глухи за техните изпълнени с любов слова към България.
През 2011-та година българи от Сливен се свързаха с мен, за да направим инициатива за издаване на документи на тези таврийски и бесарабски българи, за да се върнат по родните места на техните предци, в които вече почти не са останали българи- Ямбол и Сливен. Входирахме писмо до президента Плевнелиев, което и до днес - края на мандата му, няма отговор. СРАМ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИЦИ, КОИТО ДОПУСНАХА ВЛИЗАНЕ НА ТАЛИБАНИ СЪС СТАТУТ НА БЕЖАНЦИ, А ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ОТ УКРАИНА И МОЛДОВА СА СЛЕПИ И ГЛУХИ ВЕЧЕ 5 ГОДИНИ! 
Ето и писмото на този  горд българин, което изпрати до нашия вестник през 2011 година и беше публикувано от нас: "Здравейте, драги мои соплеменники (тази дума е по-красноречива без превод - б.р.). Безпокои ви Таврийския Българин Иван Ангелов от град Запорожие - Украина, от мястото, където се намира гробът на основателя на нашата държава и нация кан Аспарух. Извинете, че пиша не на родния Български език, него в разговорна форма го владея от детските години, но граматиката за съжаление не сме изучавали, затова на Български пиша неграмотно. 
Чета с интерес вашият вестник. Искам да ви запозная и кратко да ви разкажаза нас - Таврийските  Българи. Наши предци преди  200 години, спасявайки се от турските власти, напускат Прародината, мислейки, че не е за дълго, а се оказа - завинаги. В началото се заселили на территорията на Бесарабия, а през 1862 г. по предложение на руското правителство се преселват в Таврия. 
Тук, в Запорожска област имаме 33 Български села, 11 Български общества, Български лицей, в който преподават учители от България. При нас в Запорожие функционира Неделно Българско училие, в което ни преподава прекрасен учител от България, истински патриот - доктор Иван Симеонов. За 200 години ние съхранихме своя език, своите обичаи, не сме уронили и с гордост носим нашето национално Българско име. 
Стараем се да живеем така, както са ни  завещали нашите предци - да бъдем винаги  Българи. За  съжаление процесът на асимилация прави своето и ние постепенно се сливаме с рускоезичното население на Украина. По моите наблюдения след 50 години тук малцина ще знаят  Български език. Тази болка дълбоко ранява сърцето ми! 
Но имаме тук още една болна тема - това е необходимостта окончателно да докажем, да отстоим и научно да потвърдим принадлежността на Вознесенското погребение на нашия кан Аспарух.  Именно с това ние се занимаваме заедно с група единомишленици.  На 12 декамври се навърши година откакто ние установихме  мемориална плоча на нашия кан. В плановете ни е да издигнем в негова памет и конен паметник, да наречем в негова чест площад и улица. Мога да се похваля, че  съм единствения в света Българин, който научно е изчислил и е бил на мястото на погребението, на засега това е моята тайна.  
За съжаление Украинската наука се опитва да ни отнеме това свято място, измисляйки  доказателство, че това погребение е на  Киевския княз Светослав. Но ние със сърцата си сме  уверени, че тук е погребан нашият кан и е докажем това на целия свят.  По този въпрос всички доказателства  са на наша страна, но защо ли Майка България не проявява активност по  този  въпрос. Аз съм инженер-строител, но бях принуден да хвана перото, за да  въодушевя своите соплеменников (отново думата е без превод - б.р.) за това голямо дело. Свои статии съм печатал в нашия весник за Българите в Украина "Роден край". 
Бих искал да ви запозная с тях. Ако представлява за вас интерес", пише в свеото писмо до в. Велика БОЛГАРИА Иван  Ангелов. Той ни изпрати и карта на Аспарухова България от 7 век, която отговаря на много наши въпроси за скритата история на нашия корен и дух. 

Патриция Кирилова  




Коментари