КАК ПОЛЯКЪТ ДОНАЛД ТУСК ДАДЕ УРОК ПО ИСТОРИЯ НА НЕГРАМОТНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ



Неочакван урок по история на древната българска държава произнесе при откриването на българското Европредседателство не български политик, а председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск. Още по изненадващо е, че речта му не е писана с помощ от българи, а от ирландеца Хюго Брейди. Наследникът на предците ни от Ирландия е журналист, пише за „Гардиън” и „Файненшъл таймс”. През последните три години стои зад речите на Доналд Туск.  
"Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години."
Хиляди българи от цял свят гордо вдигнаха глава след тази реч на поляка, който за разлика от българските политици не каза и дума за редовно спряганата от управниците ни измислена от вражески нам интереси 681-ва година, не каза дума и за славянската писменост, нито за славяните, макар комунизмът да промени учебниците и в Полша по този исторически въпрос.  
Нормално ли е европейски политици да говорят за древността на България и за българите като наследници на Спартак, а нашите официални историци да повтарят зле скалъпена огризана история на древния ни род, с което да ставаме за смях в цял свят?
Не е ли време децата ни да учат истинската история на България, а не да се чудят като някой чужденец им каже, че това е най-старата държава в Европа - въпреки опитите на наши съседи да пренапишат световната история, истината отново излиза на бял свят?
Трябва ли да възпитаваме нихилисти, като в родните училища не става и дума за връзката на Спартак с българите? А се повтаря антибългарската пропаганда, че Аспарух е тюрк и идва на кон от монголските ширини, за да създаде с други тюрки като него държава на име България, сливайки се  с някакви славяни, за които историческите хроники упорито мълчат?
На коя друга нова държава от този период - 7-8 век, великата Римска империя плаща данък? С основанието, че тази земя принадлежи на българите по родово право? Нали са тюрки?  
Няма отговор и на друг основен исторически въпрос - защо всички древни хроникьори пишат за Троянската война и за войската на Ахил, съставена от мирмодонци-българи? Троянската война, за тези които са грамотни колкото политиците ни исторически, предхожда Спартак и всичко, което се е случвало в Европа, с хилядолетия?
Закърмените с антибългарска идеология мозъчни инвалиди, които пишат учебниците на децата ни по история, мълчат и по друг важен въпрос - Защо в кореспонденцията си с папа Инокентий II, великият ни цар Калоян - пръв спрял касапското нахлуване на тамплиерите в българския град на царете - Цариград, казва, че българите сме от келто-латински произход, не казва нищо за славяни и за тюрки? 
И защо папата му пише: "С удивление разбрах, като прочетох документите за българите, че ти произхождаш от древен царски род, създател на Рим!"?
Все въпроси, на които не намираме отговор нито в официалнтата ни история, нито в учебниците ни по история. Затова политиците ни до ден днешен излагат себе си и нас, като повтарят публично, че България я има от 681-ва и че азбуката ни е славянска?!?
Срам и позор за всички нас, наследници на най-великите духовни водачи и царе в световната история. Дали духовен възход на днешната цивилизация, по думите на друг европейски политик - Франсоа Митеран. 
Ето и част от речта на Доналд Туск, произнесена при откриването на българското Европредседателство на 11.1.2018 г. в Народния театър в София. Публикувана е в сайта на Европейския съвет към ЕС - consilium.europa.eu:
„Отечество любезно, как хубаво си ти!Как чудно се синее небето ти безкрайно!Как твоите картини меняват се омайно!При всеки поглед нови, по-нови красоти.“
Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. „При всеки поглед нови, по-нови красоти“ – тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези „нови, по-нови красоти“.
По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове“, отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на „Игра на тронове“, макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.
Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион. Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите.".
Интересна подробност: Дядото на днешния председател на Евросъюза Йозеф Туск през 1944 е служил в резервните части на СС. 
При това, се е записал в наказателните отряди на Хайнрих Химлер доброволно, по идеологически причини. 
И съдейки по фотографията, е бил и в състава на СД, която се е занимавала с издирване и арести на евреи в Полша и отправянето им в концлагери.
Приликата между двамата е изклюмително видима на тази снимка. 

Коментари

  1. Ако дядо ми е бил убиец, аз ли съм отговорен за неговите действия? Само съм виновен до там до където ги удобрявам. Но със сигурност Тъск не се гордее с това че дядо му е бил част от СС.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар