КЪМ МИНИСТЪР БОИЛ БАНОВ: ЗАЩО КУЛТУРАТА И ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НЕ СА ПРИОРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

Приятели, 
в началото на февруари зададох тези въпроси на министъра на културата, в края на май вижте отговорите, които получих и сами преценете имаме ли министерство на културата!   

  До министъра на културата,
          г-н Боил Банов:       

Във връзка с поредица от мои репортажи за неграмотността и лъжите за българската история, изписани в сайтовете на българските министерства и в музеите на България, изпращам въпроси към министъра на културата и се надявам в срок от 14 дни, съгласно Закона за достъп до обществена информация, да имам отговор.  

Г-н Банов,

Срамно е в 21 век, когато имаме достъп не само до съветски източници за българската история, да повтаряме огромната лъжа за славяни, славянска азбука и други манипулации, имащи за цел да унищожат духовната роля на българите в развитието на днешната цивилизация. 
Ако и управляващите нямат понятие от тези въпроси, значи всеки може да посегне на най-важния елемент в националната ни сигурност и идентичност - Културно-историческото наследство. Занимавам се с тази тема не само като журналист, но и като магистър Защита на Културно-историческото наследство на България. 

Въпроси: 
- Г-н Министър, през годините след промените, тоест вече почти 30 години, в държавното ни управление културата и историческото ни наследство не са приоритет. Какво трябва да се промени според Вас?

- Вече 30 години не се решава един национален проблем в  Културно-историческото ни наследство - тюрки, славяни, траки или българи сме? Това се вижда ясно и в държавните сайтове, по-специално на Външно министерство, който показвам тук. Този проблем оказва огромно негативно влияние върху националното ни самосъзнание и идентичност, води до нихилизъм и самоотричане, а следствието е висока емиграция. Имате ли проекти за решаването на проблема? 

- Да се върнем на държавния сайт на Външно министерство и твърдението в него, че азбуката ни е славянска. Вече има достатъчно литература и изследвания, които доказват, че такова понятие няма, то е историческа и политическа манипулация. Все още ли политиката ни е свързана с Москва, че не може да напишем, че азбуката ни е българска?

   -  Голям удар срещу древната и средновековна българска история нанасят и регионалните исторически музеи в страната. Един от примерите е музеят в Кюстендил, където бях преди дни. Това е градът, в който прадядо ми Ильо Войвода се преселва от родния му град Берово, днес в Македония, след като градът е отделен от България. В този музей има наличие на древно културно наследство, но екипът, който е съставил текстовете към изложбата, подредена през 2007 г., явно е антибългарски. Не само че до 19 век почти никъде не виждаме наличие на българи в Кюстендил, а и след римската му епоха, влизаме в славянска такава, като дори името му Велбъжд било славянско?! 

- Г-н министър, знаете ли че в 90 процента от музеите в България за българи се споменава след 18 и 19 век? Имате ли представа чии интереси обслужват музеите и тези, които имат право да слагат подобни текстове?

- Подобен е случаят с музея в Хисаря, където също не можем да видим българи до 18-19 век. Но пък има абсурди, според които гърците от Тасос, прогонени от гърците от Атина, бягат и са приютени от траките в днешен Хисар?!? Знаете ли, че в почти всяко българско семейство, включително и моето, има прогонени българи от Беломорска Тракия, в която попада и Тасос и само преди 100 години там е имало милионно българско население. Как преди хиляди години там е имало само гърци, гонени от други гърци? 

- Г-н министър, има ли възможност да се назоват с имената им тези, които са допуснали подобно престъпление спрямо българската историческа памет и бихте ли съдействали тези хора да бъдат показани на българското общество с превенцията да се предпазим от следващите опити да се подмени историческата ни памет и национално самосъзнание?

   Ето и цитати от сайта на министерството на външните работи, които напълно отричат България и нейния духовен принос в развитието на европейската цивилизация: 

Министерство на външните работи - История

В края на ІХ в. братята Кирил (Константин Философ) и Методий създават и разпространяват славянската азбукаТехните ученици Климент и Наум идват в Българиякъдето са радушно приети и намират добри условия за работа. Те развиват богата образователна и литературна дейност. От България ...

Ето и височайшият отговор на министъра на културата, който получи въпросите в началото на февруари и вместо в рамките на две седмици, както е по закона за достъп до информация, отговаря в края на май.....
Всеки от нас може да прецени дали проблемите с българското историческо и културно наследство ще бъдат решени от министър, който на конкретни въпроси отговаря по този - меко казано, странен начин:


Ето и моят отговор на тези "уникални" министерски отговори:
Уважаемо министерство на културата?!, ако това е култура...
За такъв отговор не беше нужно да чакам от началото на февруари до края на май. 
Министърът не е длъжен да е компетентен по въпросите, които задавам, но в цялото министерство, на което плащаме заплати с нашите данъци, все трябва да има екип, който да е наясно с темата на моите въпроси и да отговори конкретно, а не по този нищо не казващ начин.
Питам защо в музеите ни няма българи до 19 век??? Това е престъпление към националната ни сигурност. 
Ако не сте наясно какво означава това, ще дойда да изнеса една кратка лекция в това министерство, защото това съм завършила.
Инвестирам в моето образование, за да се занимавам с култура и историческо наследство. В това министерство има ли поне един човек, който да отговори на въпросите ми?
Всяка седмица съм в парламента по тези въпроси, ще ме накарате да ги внеса в комисията по култура и те да ги зададат на министъра. Ще ги изпратя и до Бойко Борисов той лично да се заеме с тази важна за цялото ни общество тема - защото касае външни интереси, които са намесени в историята и културата ни. Тоест - вредят на националната ни сигурност.
Моля ви, отнесете се сериозно, защото не ме познавате, аз захвана ли се с тази тема, няма да я оставя без отговори!!!!

Пожелавам ви повече култура и грамотност!!!






Коментари